"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - przekazał GIS. Jak dodano, spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną. Mowa o surowym boczku 100 g firmy Sokołów. Numer partii: 32471S. Data minimalnej trwałości: 02/10/2023. "Zgodnie z wyjaśnieniami producenta, soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń" - przekazał GIS. Zanieczyszczona partia mięsa. Produkt wycofany ze sprzedaży Producent ma przeprowadzić dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi w urządzeniach w linii produkcyjnej. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Wszczęte zostało postępowanie administracyjne w celu wycofania produktu z rynku. "Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu" - apeluje GIS. *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!