Przypominają, że można to wyczytać z oznaczeń, umieszczonych na opakowaniach i skorupkach. Polecają te, oznaczone cyfrą zero, czyli ekologiczne. Zestaw podstawowych informacji na temat produkcji jajek w zależności od rodzaju chowu kur, opublikował bielski Klub Gaja - jedna z najstarszych organizacji ekologicznych w Polsce. Jej sympatycy przekonują, że tylko "zero" na opakowaniu i skorupce oznacza "jajko bez przemocy". Swoje porady ekolodzy nieprzypadkowo opublikowali przed świętami wielkanocnymi. To czas, kiedy jajko - symbol życia - jest w polskiej kuchni wszechobecne - trafia nie tylko bezpośrednio na świąteczny stół, ale jest także np. w kluskach, makaronie, zupie, cieście. Jajka oznaczone cyfrą zero pochodzą z produkcji ekologicznej, a jedynką - od kur hodowanych na wolnym wybiegu. Dwójka oznacza chów ściółkowy, trójka - klatkowy. Ten ostatni jest najbardziej powszechny, bo najtańszy i najwydajniejszy. Jest zarazem najbardziej krytykowany przez ekologów. W ocenie szefa stowarzyszenia Gaja, Jacka Bożka, metoda chowu klatkowego lub systemu klatek bateryjnych (3) jest niestety powszechnie akceptowana przez kupujących, równie powszechnie pozbawionych wiedzy na temat jej brutalności. Ptaki trzymane są po kilka w małych klatkach ustawionych jedne na drugich i nie mają żadnych szans na naturalne zachowania - machanie skrzydłami, rozciągnie, grzebanie itp. Nie mają grzęd, gniazd, ściółki, a często stres wywołuje w nich agresję i wzajemne ataki. Metoda ściółkowa (2) to alternatywa dla kupujących, niepozbawionych podstawowych wiadomości na temat warunków hodowli zwierząt. Ptaki trzymane są w kurnikach, maksymalnie dziewięć na jednym metrze kwadratowym. Mają skrzynki z gniazdami, każdy ptak ma zapewnione minimum 15 cm grzędy, dostęp do urządzeń umożliwiających kąpiel piaskową, drapanie i gniazdowanie, ruszanie się i urzędowanie. Metoda chowu na wolnym wybiegu (1) jest znana tym konsumentom, którym nieobce jest pojęcie "dobrostanu zwierząt" - ptaki żyją w kurniku, ale mogą z niego wychodzić na zewnątrz, grzędować, wybierać miejsce gniazdowania. W metodzie produkcji ekologicznej (0) ptaki żyją naturalnie, w pełnej swobodzie. Klub Gaja od dawna promuje jajka ekologiczne. Przed rokiem stowarzyszenie opublikowało raport "Kupuj jajka z głową", który powstał na podstawie przeprowadzonego w krajach wyszehradzkich badania sieci sklepów handlowych. W Polsce, Czechach, na Węgrzech i Słowacji badano m.in. świadomość sprzedawców i konsumentów w zakresie tzw. dobrostanu zwierząt w sieciowej sprzedaży kurzych jaj. Klub Gaja jest jedną z najstarszych niezależnych pozarządowych organizacji, zajmujących się ochroną środowiska naturalnego i prawami zwierząt w Polsce. Został założony w 1988 roku. Od 2005 r. ma status organizacji pożytku publicznego.