Risotto na setki sposobów z różnymi dodatkami, pomidory faszerowane ryżem, zapiekanki, krokiety ryżowe królują na stołach Włochów, którzy od początku marca siedzą w domu i sami przygotowują posiłki. Tak wysokiej jego konsumpcji nigdy wcześniej nie zanotowano. Eksperci związku rolników, Coldriretti analizując te dane zaznaczyli zarazem, że pandemia koronawirusa drastycznie zahamowała światowy handel ryżem z krajów Azji. Zablokowany został w Bangladeszu, a w Tajlandii ceny wzrosły najwyżej od siedmiu lat. Włochy głównym producentem ryżu w Europie Włochy na szczęście - zaznaczył rolniczy związek - są głównym producentem ryżu w Europie. Jego uprawy, zwłaszcza w Lombardii i Piemoncie na północy zajmują 220 tysięcy hektarów, a zajmuje się tym 4 tysiące gospodarstw rolnych. Roczna krajowa produkcja, prawie półtora miliona ton stanowi połowę całej w Unii Europejskiej. Jakość włoskiego ryżu, przypomina się, uważana jest za jedną z najwyższych na świecie i dlatego popyt na niego rośnie; także w Chinach. Niedawno podpisano protokół w sprawie eksportu włoskiej odmiany do risotta, Carnaroli do tego kraju.