Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Objawy COVID-19. Różnice ze względu na wiek i płeć

Całkowita utrata powonienia i smaku lub zmiany w tych zmysłach, wywołana zachorowaniem na COVID-19, jest częstsza u kobiet niż u mężczyzn zakażonych koronawirusem - wynika z badania przeprowadzonego w pięciu hiszpańskich szpitalach.

Komórka silnie zakażona wirusem SARS-CoV-2
Komórka silnie zakażona wirusem SARS-CoV-2/AFP/East News

Najczęściej zaburzenia węchu i smaku pojawiają się u młodych kobiet - wynika z badań, o których informuje najnowszy numer pisma “European Archives of Oto-Rhino-Laryngology".


Autorzy tej publikacji przeanalizowali dane nt. 100 kobiet oraz 100 mężczyzn chorych na COVID-19, którzy nie wymagali hospitalizacji. Okazało się, że płeć może determinować utratę powonienia i smaku. Autorzy badania odnotowali, że u osób z zaburzeniami dotyczącymi obu tych narządów zmysłu przeważały kobiety, z odsetkiem na poziomie 63,5 proc.

Według autorów badania zmiany dotyczące powonienia zaobserwowano u 70 proc. spośród wszystkich badanych osób, a smaku - 65 proc.

Z badania wynika również, że liczba zainfekowanych, u których dochodzi do zaburzeń węchu i smaku, jest większa w przypadku młodszych pacjentów. Naukowcy wykazali, że wśród 200 badanych osób w różnym wieku utratę powonienia i smaku zaobserwowano stosunkowo najczęściej w grupie pacjentów z COVID-19 mających od 42 do 46 lat.

Wniosek na temat większej podatności młodszych osób na zaburzenia działania tych zmysłów jest zbieżny z opublikowanym na początku września studium w 15 hiszpańskich szpitalach, gdzie potwierdzono tę zależność na próbie blisko 1000 pacjentów z COVID-19.

Z badania opisanego w najnowszym wydaniu pisma “Journal Investigation Allergology and Clinical Immunology" wynika, że zanik węchu nastąpił u 53 proc. pacjentów, zaś smak straciło 52 proc. badanych osób.

PAP

Zobacz także