Nowe obostrzenia w lokalach gastronomicznych
Z powodu wzrostu zakażeń koronawirusem w lokalach gastronomicznych, a więc barach czy restauracjach, będą obowiązywały nowe zasady. O najważniejszych obostrzeniach poinformował podczas czwartkowej (8 października) konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki wspólnie z ministrem zdrowia Adamem Niedzielskim.
W strefie czerwonej lokale gastronomiczne będą mogły być otwarte w określonych godzinach - od 6 do 22. Ograniczenia w zakresie godzin nie stosuje się jednak, jak zaznacza Ministerstwo Zdrowia, do realizacji usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos lub jej przygotowywaniu i dostarczaniu.
Na terenie całego kraju w lokalach gastronomicznych należy zachować bezpieczną odległość - na jedną osobę powinny przypadać co najmniej cztery metry kwadratowe.
Również w całym kraju w lokalach gastronomicznych i innych zamkniętych pomieszczeniach nie można udostępniać miejsc do tańczenia.
I co ważne, w lokalu i ogródku klienci muszą zakrywać usta i nos do czasu zajęcia przez nich miejsc, w których będą spożywali posiłki lub napoje. Usta i nos zakrywa także obsługa. Ta zasada również dotyczy całego terytorium Polski.