W ramach Dni Bułgarii miłośnicy bałkańskiej kuchni będą mogli przez cały miesiąc spróbować jej specjałów w Karczmie Młyńskiej we wrocławskie Hotelu Tumskim. - W każdą środę na żywo w Karczmie Młyńskiej będzie można posłuchać bułgarskiej muzyki w wykonaniu Balkan Folk Acoustic - powiedział prezes Wrocławskiego Towarzystwa Przyjaciół Bułgarii, Dimczo Angełow. Wśród przysmaków kuchni bałkańskiej i bułgarskiej wymienia się m.in. potrawę mięsną o nazwie kavarma i zupę z soczewicy. W kuchni tego regionu istotną rolę odgrywają również słone sery otrzymywane z mleka koziego, krowiego lub owczego. Na bułgarskim stole nie może również zabraknąć przetworów z papryki i bakłażanów oraz czubricy - czyli regionalnej przyprawy. Obchodom XVI Marcowych Dni Bułgarii będą towarzyszyć wszechobecne marteniczki, czyli wyplatanki z czerwonej i białej włóczki. Bułgarzy obdarzają się nawzajem tymi wyplatankami w pierwszy dzień wiosny, który obchodzony jest u nich 1 marca. Marteniczka ma chronić przed złymi mocami i nieszczęściami oraz zapewnić zdrowie i powodzenie przez cały kolejny rok. Powinno się ją nosić dopóki nie ujrzy się pierwszego bociana lub jaskółki, zwiastujących prawdziwe nadejście wiosny. W ramach wrocławskich Dni Bułgarii w szkołach i domach kultury będą prowadzone warsztaty wyplatania marteniczek oraz wieczory bułgarskie, na których będzie można zapoznać się z kulturą i obyczajami tego kraju. Kulminacją obchodów Dni Bułgarii będzie happening "Bułgarska marteniczka dla dzieci z wrocławskiej Kliniki Hematologii Dziecięcej", który odbędzie się na wrocławskim Rynku 21 marca. - Chcemy w ten sposób włączyć się w akcję społeczną na rzecz budowy nowej kliniki "Przylądek Nadziei" - wyjaśnił Angełow. Według danych Wrocławskiego Towarzystwa Przyjaciół Bułgarii, w stolicy Dolnego Śląska na stałe mieszka około 60 rodzin bułgarskich.