Jak poinformowała rzeczniczka wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego Małgorzata Wanke-Jakubowska, Wydział Nauk o Żywności powstał w 1977 r., jednak jego tradycje sięgają XIX w. i wywodzą się z lwowskiego środowiska naukowego. Do tej pory studia na tym wydziale ukończyło ponad 3,5 tys. absolwentów. Dziś studenci kształcą się tam na trzech kierunkach: technologii żywności i żywienia, biotechnologii oraz towaroznawstwa. Wydział realizuje pięć projektów finansowanych ze środków unijnych. W największym z nich "OVOCURA - Innowacyjne technologie biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" uczestniczy ponad 100 naukowców z rożnych dziedzin. Według rzeczniczki, wydział jest jednym z liderów w działalności patentowej. - W ostatnich dwóch latach pracownicy uzyskali 55 patentów i złożyli 94 zgłoszenia patentowe - poinformowała Wanke-Jakubowska. Podczas piątkowych uroczystości jubileuszowych doktoratem honoris causa uczelni został uhonorowany specjalista z zakresu żywności prof. Jan Gawęcki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dorobek naukowca obejmuje ponad 400 pozycji, w tym 129 prac opublikowanych w renomowanych czasopismach naukowych. Zainteresowania badawcze profesora oscylują wokół fizjologii i higieny żywienia człowieka.