W trakcie imprezy na wrocławskim Rynku będzie działał jarmark, na którym prezentowane będą europejskie produkty regionalne. 7 czerwca odbędzie się z kolei święto szparaga, którego uprawy znajdują się w okolicach stolicy Dolnego Śląska. - To wielka, ale zapomniana nieco jarzyna, która w kulturze jest symbolem odradzania się życia po zimie. To moje ulubione warzywo, które niestety w Polsce nie cieszy się wielką popularnością. Wynika to m.in. z faktu, że ludzie nie wiedzą co robić ze szparagami. W trakcie festiwalu pokażemy jakie szparagi należy wybierać, jak je przygotowywać i gotować - powiedział podczas wtorkowej konferencji prasowej krytyk kulinarny Robert Makłowicz. Na 8 czerwca zaplanowana została natomiast europejska biesiada, w trakcie której będzie można spróbować potraw z blisko 20 europejskich krajów. W tegorocznym menu znalazły się m.in. bułgarski zapiekany placek z serem kaszkawał, podsmażane plastry wieprzowiny duszone w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną z Finlandii, pączki holenderskie czy węgierska szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem, rumuńskie pieczarki faszerowane bryndzą. Jednym z motywów przewodnich biesiady będzie kuchnia dawnego i współczesnego Wrocławia. Na talerzach i półmiskach znajdą się więc m.in. zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami czy wieprzowina duszona z suszonymi owocami. Współczesne smaki stolicy Dolnego Śląska będzie reprezentowała zupa z milickiego karpia i warzyw oraz pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich. - Ludzie, którzy po wojnie przyjechali do Wrocławia przywieźli ze sobą różne tradycje kulinarne, ale przecież to miasto ma ponad 1000 lat i zderzały się tutaj bardzo różne kultury. Dlatego mamy tutaj do czynienia z przemieszaniem kuchni polskiej, niemieckiej, ale także czeskiej czy węgierskiej - podkreślił dyrektor biura promocji miasta Paweł Romaszkan. Specjalnymi gości festiwalu będą kucharze z słowackich Koszyc, Europejskiej Stolicy Kultury 2013, którzy przygotują potrawy kuchni narodowej. Kulminacyjnym momentem imprezy będzie urodzinowy tort o wadze 100 kilogramów, którym organizatorzy chcą poczęstować wszystkich zebranych na wrocławskim Rynku uczestników festiwalu. Pierwsza edycja imprezy odbyła się w 2009 r.