Od 1 stycznia 2012 r. standard klatek, w których producenci jaj trzymają kury, ma być dużo wyższy. Teraz kura ma do dyspozycji przestrzeń 550 cm3 - od 2012 r. będzie to 750 cm3 klatki imitującej naturalne warunki: z grzędą, trawą, a nawet tarką do ścierania pazurów. Z decyzji Komisji Europejskiej cieszy się Mateusz Czmiel z wrocławskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami: - Kury to najgorzej traktowane zwierzęta hodowlane. Chów klatkowy powinien zostać całkowicie zakazany; jest niehumanitarny i powoduje cierpienie ptaków - przekonuje. Nie wszyscy znawcy tematu podzielają tę opinię. - Kury rodzą się już w klatkach i po prostu nie wiedzą, że ich życie mogłoby wyglądać inaczej - mówi prof. Zbigniew Dobrzański z Katedry Hodowli Drobiu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Co więcej, dostają pełnowartościową paszę i mają regularna kontrolę weterynaryjną. Wolne, czyli droższe W przemysłowej hodowli kur oprócz chowu klatkowego wykorzystuje się także chów ściółkowy (kury są zamknięte w kurniku, ale chodzą po ściółce), wolnowybiegowy (kury mogą wychodzić z kurnika) i ekologiczny (kura chodzi sobie po podwórku i jest karmiona ekologiczną paszą). Ale im lepsze warunki życia kur, tym mniej wydajna i droższa produkcja jaj, co przekłada się bezpośrednio na ceny sklepowe. Dla przykładu, w jednym z wrocławskich supermarketów dziesięć jaj z chowu klatkowego kosztuje średnio 5 zł, tyle samo jaj z chowu ściółkowego to wydatek rzędu 5,80 zł, a za dziesięć sztuk pochodzących z produkcji wolnowybiegowej zapłacimy średnio 7 zł. Jak podaje kierownik sklepu Grzegorz Jakieła, ok. 30 proc. jaj sprzedanych we wspomnianych supermarketach w lutym 2010 r. stanowią jaja z chowu klatkowego, około 10 proc. ze ściółkowego i ok. 60 proc. z wolnowybiegowego. Gdybyśmy chcieli kupić jajka bezpośrednio w gospodarstwie ekologicznym, za jajo zielononóżki kuropatwianej zapłacimy około złotówkę. Rosnąca tendencja do kupowania droższych jajek wynika prawdopodobnie z przekonania o niskiej jakości jaj oznaczonych numerem 3, czyli tych z produkcji klatkowej. Konsumenci myślą, że kupując jajka z numerem 2 (ściółkowe), 1 (wolnowybiegowe) czy nawet 0 (ekologiczne), dokonują lepszego wyboru, a im niższa cyfra na skorupce, tym lepiej. Droższe, czyli mniej zdrowe -->Tymczasem okazuje się, że jaja z chowu innego niż klatkowy mają, owszem, lepszy smak, ale - uwaga - wcale nie są zdrowsze. - W większości zakładów produkcyjnych kury w klatkach mają zapewnione dobre warunki; jest to hodowla w pełni nadzorowana, a więc bezpieczna. Dodawanie antybiotyków, hormonów i mączki mięsno-kostnej do paszy jest od dawna zakazane. Pokarmu kury chodzącej po podwórku nikt nie kontroluje, co wiąże się również z większym ryzykiem zakażenia salmonellą - tłumaczy prof. Dobrzański. Kolejny mit dotyczy kolorów: skorupki i żółtka. W rzeczywistości to, czy skorupka jajka ma barwę białą czy jasnobrązową, nie ma nic wspólnego z jego jakością czy smakiem. Podobnie jest w przypadku odcienia żółtka. Tak naprawdę o kolorze skorupki jaja decyduje rasa kury: brązowa znosi brązowe (dominujące w polskich sklepach), a biała - białe (modne w USA). Natomiast na kolor żółtka ma wpływ pokarm kury: jeżeli je ona dużo marchewki zawierającej karoten, żółtko jest ciemniejsze. Jajo jednoczy Prof. Dobrzański uważa, że jaja z kontrolowanej hodowli to wzorcowy, naturalny pokarm o właściwościach leczniczych, a jeśli jemy je na miękko, przed cholesterolem chronią nas lecytyny zawarte w żółtku. Dlatego wbrew powszechnemu przekonaniu można jeść nawet dwa jajka dziennie - codziennie. Marta Gołębiowska redakcja@wfp.pl ----- Przeciętne jajo kurze waży ok. 60 g, ma 88 kalorii, zawiera 7,5 g białka, 6 g tłuszczu, niecały gram cukrów i 0,2 g cholesterolu. W jego skład wchodzą także makroelementy (sód, potas, wapń, magnez, chlor, siarkę), mikroelementy (jod, selen, cynk, żelazo, miedź, mangan) oraz witaminy (A, D, E, K, PP, biotyna, kwas pantotenowy i foliowy), a przyswajalność białek jaj sięga aż 94 proc. ----- Jaja to także nutraceutyk - produkt spożywczy o właściwościach leczniczych. Cystatyna pomaga zwalczać raka, izozyn działa antybakteryjnie, immunoglobuliny wzmacniają odporność, fosfolipidy i kwasy Omega 3 mają działanie terapeutyczne w chorobach otępiennych, foswityna to antyutleniacz, owoalbumina reguluje ciśnienie krwi, a konalbumina leczy anemię. Skorupki jaj wykorzystuje się do produkcji preparatów przeciw osteoporozie. Czytaj również: Malowanie jaj i lanie panien Dawne wielkanocne obyczaje kulinarne w Wielkopolsce Wielkanocne smakołyki Specjały na Wielkanoc