Laureaci będą wybierani w dwóch kategoriach: najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz najlepsza regionalna i tradycyjna potrawa kuchni dolnośląskiej. W konkursie wystawiona zostanie cała gama produktów - mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, drobiowych, jak również potrawy z ryb, miód i jego przetwory, chleb i inne wypieki oraz napoje regionalne - bezalkoholowe i alkoholowe. Uczestnicy konkursu to wytwórcy, którzy zgłosili swoje produkty na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kilkanaście z nich zostało zgłoszonych do objęcia ochroną w systemie unijnym pod nazwą "Chroniona Nazwa Pochodzenia", "Chronione Oznaczenie Geograficzne", "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność". Jednym z produktów, który już został zarejestrowany przez Komisję Europejską, jest Miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Konkurs ma charakter ogólnopolski i prowadzony jest w dwóch etapach: wojewódzkim oraz krajowym. Laureaci edycji regionalnych będą się ubiegać się o nagrodę główną - "Perła 2008", która zostanie wręczona podczas targów POLAGRA FARM w Poznaniu. Inicjatorem i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Spotkanie rozpocznie się w sobotę (14 czerwca) o godz. 11.00 w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu (ul. Traugutta 111/113). Czas zakończenia konkursu - około godz. 15.00. Wstęp jest wolny. Podczas spotkania przewidziana jest degustacja prezentowanych produktów i dań.