Reklama

Reklama

Włochy: Świąteczne ciasto za ponad pół miliona euro

Ponad pół miliona euro zapłacił przedsiębiorca z Indii za włoskie świąteczne ciasto, panettone, przygotowane w Piemoncie w nadzwyczajnej wersji, bo udekorowane złotem i brylantami. Cukiernik pracował rok nad jego projektem i realizacją.

Ponad pół miliona euro zapłacił przedsiębiorca z Indii za włoskie świąteczne ciasto, panettone, przygotowane w Piemoncie w nadzwyczajnej wersji, bo udekorowane złotem i brylantami. Cukiernik pracował rok nad jego projektem i realizacją.

Włoskie media podały, że to najcenniejsze ciasto na świecie waży 5 kilogramów. Pokryte jest dekoracją wykonaną z 22-karatowego złota. Jego ozdobę stanowi też tiara ze złota i brylantów.

Wyjątkowy wypiek powstał w cukierni mistrza sztuki cukierniczej w miejscowości Carmagnola koło Turynu na zamówienie multimilionera z Indii na ślub jego wnuczki, która - jak wyjaśniono- studiowała we Włoszech i zasmakowała we wszystkim, co pochodzi z tego kraju.

Ciasto, które ozdobi jej stół, jest około 100 tysięcy razy droższe od tych klasycznych, jakie można kupić przed Bożym Narodzeniem we włoskich sklepach.

Reklama

Prace nad panettone trwały rok, a w jego przygotowaniu uczestniczył też jubiler.Wcześniej cukiernik przygotował panettone dla rosyjskiego oligarchy, udekorowane szeroką wstążką z diamentami. Cena tego przysmaku nie jest znana.

Reklama

Reklama

Reklama