W jednym z artykułów na temat organicznego jedzenia Thompson powiedział, że roślina o nazwie lulek czarny jest wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw na lato. Tymczasem lulek czarny, zwany także jadowitym, jest bardzo trujący - jego zażycie spowodować halucynacje, wymioty oraz konwulsje, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. Okazało się, że znany szef kuchni i autor wielu programów kulinarnych pomylił roślinę z inną o podobnej nazwie. Magazyn "Healthy & Organic Living", w którym ukazał się feralny artykuł, wystosował specjalne ostrzeżenie, w którym przestrzega przed spożywaniem lulka czarnego i doradza, by przed konsumpcją samodzielnie zebranych dzikich roślin skonsultować się z ekspertem. Jak podały brytyjskie media, sam Thompson określił całą sytuację jako "lekko niezręczną". "Nie zgłoszono żadnych przypadków zatruć - dodał. - Proszę przekazać moje przeprosiny". Antony Worrall Thompson to jedna z najbardziej znanych osobistości brytyjskiego środowiska kulinarnego. Jest właścicielem sieci znanych restauracji, był także gospodarzem i gościem w wielu programach kulinarnych. W 2006 roku jego przepis na "ciasto snickersowe" został uznany przez brytyjską Komisję ds. Żywności za jeden z najbardziej niezdrowych przepisów w historii.