Reklama

Reklama

​Rosjanie wyhodowali arbuza o smaku waniliowym

W obwodzie astrachańskim w Rosji wyhodowano arbuza z białym miąższem o smaku wanilii - informuje "Rzeczpospolita", powołując się na rosyjską agencję Interfax.

Arbuz został wyhodowany w przedsiębiorstwie należącym do Artema Sokołowa. 

Reklama

Jak poinformowano, zawartość cukru w "waniliowym" arbuzie wynosi 14 proc., a więc nieco więcej niż w zwyczajnym, znanym z półek sklepowych owocu.

To pierwszy w Rosji arbuz o białym miąższu, który jest jadalny - podkreśla przedsiębiorstwo, zachwalając jednocześnie smak tej odmiany arbuza.

Nasiona białego arbuza mają trafić do sprzedaży już w 2021 roku.

Wcześniej takie eksperymenty prowadził ojciec przedsiębiorcy, Siergiej Sokołow, który wyhodował arbuzy o pomarańczowym i żółtym miąższu. Z kolei Artem ma jeszcze w planach przygotowanie odmiany z miąższem zielonym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy