Luksusowy hotel Pudong Shangri-La, jeden z drapaczy chmur finansowej dzielnicy Lujiazui w Szanghaju, zatrudnił 80 kucharzy, a ci po 24 godzinach pracy pobili dotychczasowy rekord Guinnesa, który wynosił 207,8 metra. Ciasto powstało z 526 kg śmietany, 333 kg czekolady, 169 kg trzciny cukrowej, 752 jajek i 869 kg mąki pszennej. Świąteczna rolada rozeszła się w ciągu kilku godzin od wystawienia na sprzedaż, a osiągnięte zyski zostaną przeznaczone na pomoc dzieciom chorym na raka. Ciasto sprzedawano po 2 juany (1 zł) za centymetr, co pomnożone przez długość rolady daje prawie 213 tys. juanów (106 tys. zł). Po odliczeniu kosztów, zysk z całej operacji mógł wynieść ponad 64 tys. juanów (32 tys. zł) - podała agencja EFE.