Bogaty, wykwintny smak pączków zachwycił całe Chicago. Reuters podał, że polski specjał stał się w lutym hitem w Stanach Zjednoczonych. "W tym miesiącu mieszkańcy Chicago wydają się być mniej zainteresowani krytykowaniem burmistrza Rahma Emanulela czy grą swoich reprezentantów sportowych, choć zazwyczaj mają na tym punkcie obsesję. W zamian skupiają się na szukaniu perfekcyjnych 'pączków' - bogatego w smaku, polskiego deseru przypominającego donaty, który opanował rynek wykwintnych deserów jak burza" - napisał Reuters. Na stronie DNAinfo.com możemy także znaleźć mapę miejsc, gdzie fani pączków powinni się udać, żeby kupić ten nowy dla mieszkańców Chicago przysmak. W serwisie agencji czytamy, że pączki ("wymawiane przez jednych jako "ponchkey", a przez innych "ponchek") stały się popularne także w innych miastach USA, takich jak Midwest Detroit czy Cleveland. Właściciele amerykańskich cukierni liczą na to, że największe kolejki klientów ustawią się po pączki w przeddzień Wielkiego Postu, we wtorek, 9 lutego. Rebecca Skoch, organizatorka "Donut Fest" oraz konsultantka ds. żywności i napojów powiedziała, że "w Chicago jest wielu piekarzy oddanych sztuce wypiekania klasycznych donatów, ale pojawiają się też tacy, którzy nie boją się eksperymentować". Dla mieszkańców Chicago polskie pączki stały się bowiem kulinarnym eksperymentem.