Prozdrowotne danie zawiera trzy razy więcej włókien niż klasyczna pizza. Zostało też wzbogacone pod względem ilości magnezu oraz żelaza. A wszystko dzięki wykorzystaniu określonych składników, m.in. mąki z pełnego przemiału. Co najmniej 8 składników/sosów na pizzy zapewnia efekt antyutleniający: pomidory, czosnek, cukinia, grzyby, marchewki, bazylia, warzywa krzyżowe i szpinak. Recepturę opracowało dwóch panów: Eugenio Luigi Iorio (żywieniowiec i biochemik z Uniwersytetu w Neapolu) oraz Cosimo Mogavero (właściciel restauracji La Fabbrica dei Sapori). Dziennikarze włoskiego dziennika twierdzą, że papież Benedykt XVI zasmakował w pizzy antystarzeniowej. Zjadł ponoć jeden kawałek podczas przyjęcia dla straży watykańskiej, które obsługiwał właśnie Mogavero. Pomysł jest krytykowany m.in. przez Neapolitańskie Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy, którego przedstawiciele twierdzą, że zwłaszcza mąka z pełnego przemiału uniemożliwia upieczenie charakterystycznie chrupiącego ciasta. Warto przypomnieć, że w przeszłości to samo stowarzyszenie protestowało przeciwko popularnej we Włoszech i nie tylko pizzy pociętej na kawałki. Anna Błońska