Główną autorką badań jest dr Mireille Serlie. Wynika z nich wniosek, że otyłość - zaliczana do chorób cywilizacyjnych - potrafi siać spustoszenie nie tylko układzie metabolicznym, ale i w mózgu, zaburzając jego funkcjonowanie. W testach wzięło udział 60 uczestników - 30 osób o prawidłowej wadze i 30 ze stwierdzoną klinicznie otyłością. Jakie wnioski płyną z przeprowadzonych testów? Otyłość a nieprawidłowo działający mózg? Profesor endokrynologii w Yale School od Medicine w New Haven (USA) skomentowała wyniki przeprowadzonych analiz dotyczących zależności między otyłością a funkcjonowaniem mózgu człowieka. Specjalistka przyznaje, iż przekonanie o tym, że problem nadmiernej wagi można łatwo rozwiązać mniejszymi porcjami jedzenia czy ćwiczeniami nie do końca jest prawdą. To samo dotyczy kwestii związanych z silną wolą. Według autorki badań ważne jest, aby pacjenci z otyłością wiedzieli, że w dużej mierze za ich niepowodzenia może odpowiadać nieprawidłowo działający mózg. To właśnie ten czynnik w wielu przypadkach jest powodem braku kontroli ilości spożywanego jedzenia. Co sprawia, że tyjemy? Wyniki badań zaskakują Badania pokazały, że osoby ze stwierdzoną otyłością kliniczną nie odbierają sygnałów sytości tak samo, jak osoby mające prawidłową masę ciała. Dodatkowo w ich mózgach nie aktywuje się ośrodek nagrody, który działa prawidłowo u zdrowych osób po przyjęciu tłuszczów i cukrów. Zobacz więcej: Kawa - pić czy nie pić? Najważniejsze fakty i mity o popularnym napoju Nieprawidłowo działający mózg jest więc przyczyną tego, że osoby otyłe chętniej sięgają po niezdrowe produkty mimo, że wcześniej już się do syta najadły. Test ujawnił zaskakujące fakty o otyłości Ochotnicy, którzy wzięli udział w testach (grupa osób o prawidłowej masie ciała i ze stwierdzoną otyłością kliniczną), dzień przed rozpoczęciem badania otrzymali na kolację ten sam posiłek.Następnie testerzy przyjmowali tłuszcze, węglowodany i wodę. Naukowcy chcieli sprawdzić, jak wymienione składniki wpływają na mózgi badanych. W tym celu przebadano ich rezonansem magnetycznym po spożyciu porcji jedzenia, aby móc sprawdzić aktywność mózgu. Zobacz więcej: Ukryta epidemia. Najbardziej dotyka młodych mężczyzn U osób o prawidłowej masie ciała aktywność tzw. prążkowia w mózgu spadała po zjedzeniu cukrów lub tłuszczy, co świadczyło o tym, że ich główny ośrodek nerwowy prawidłowo rozpoznał komunikaty o przyjęciu pożywienia i sytości. W przypadku osób z otyłością nie zaobserwowano żadnych zmian. Badania zostały powtórzone po trzech miesiącach i utracie przez uczestników 10 proc. masy. Jednak w wynikach badań nic się nie zmieniło. Naukowcy chcą zbadać główny powód zmian w mózgu Autorka badania przyznaje, że na razie trudno jest jednoznacznie stwierdzić, w którym momencie mogą zachodzić zmiany w mózgu pod wpływem otyłości. Potrzeba też wielu kolejnych analiz, aby postawić tezę, czy zmiany są spowodowane nadmiarem tkanki i rodzajem spożywanej żywności, czy może czynnikami genetycznymi i środowiskowymi. Czytaj także: Rośnie liczba 30-latków z udarem. Jeden z powodów szczególnie problematyczny Niezwykłe odkrycie. Nawet chwilowa utrata wagi jest dobra dla zdrowia W 2035 roku ponad połowa populacji będzie zmagać się z tym problemem