Zajmująca się testami żywności fundacja Stiftung Warentest przeprowadziła testy oliwy z oliwek. Jak się okazuje, wyniki nie są zadowalające. "Produkty najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia często były zjełczałe lub miały ostry smak, a jakość chemiczna była słabsza niż zwykle do tej pory. Nasz raport z testów pokazuje też, dlaczego ma to związek z kryzysem klimatycznym" - czytamy na stornie internetowej fundacji. Badacze zdecydowali się na przeprowadzenie testów z uwagi na wzrost upałów i niedobory wody na świecie, co ich zdaniem mogło wpływać na jakość oliwy z oliwek. Testom poddano 23 rodzaje oliwy z oliwek. Sześć oliw nie wypadło w teście pozytywnie, a kilka pozostałych oceniono jako bardzo przeciętne. Niemcy przebadali oliwę z oliwek. Porażające ustalenia Specjalne rozporządzenie UE wyróżnia różne klasy jakości oliwy z oliwek. Oprócz parametrów chemicznych i dokładnego oznakowania określa także kryteria smakowe. Mimo to, jak ostrzegła fundacja, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to jeden z produktów, w przypadku którego poszczególne parametry są w UE najczęściej fałszowane. Wiele błędów ma miejsce, gdy oliwki nie są zbierane ostrożnie, przechowywane lub przetwarzane w niewłaściwy sposób. Jeśli oliwki zaczną fermentować, oliwa może mieć przez to ostry smak. Z kolei gdy produkty wystawione są na działanie powietrza i światła, sprzedawane są już jako zjełczałe lub nieświeże. Rosną ceny oliwy z oliwek. Ogromna różnica Kwestia smażenia na oliwie powraca jak bumerang i nadal jest tematem sporów wielu ekspertów i dietetyków. Jak podaje fundacja Stiftung Warentest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest idealna do delikatnego smażenia. Ale nie tylko ona. "Sprzedawcy detaliczni oferują specjalne oliwy do smażenia, mieszanki rafinowanej oliwy z oliwek i oliwę drugiej jakości. Obróbka cieplna takiej oliwy może usunąć wady sensoryczne. Dzięki temu mają one niemal neutralny smak i są łatwe do podgrzania" - przekazała fundacja. Jak dodano, oliwy są lepsze do smażenia niż oleje, bo bywają one "wyraźnie zanieczyszczone". Najnowsze wyniki badań oliwy z oliwek porównano rezultatami testów z października 2022 roku. Prócz wyraźnych różnic w jakości fundacja wskazała także na znaczny wzrost cen tego produktu. "Niezależnie od tego, czy jest to marka klasyczna, czy niedroga marka własna dyskontu - ceny oliwy z oliwek niemal się podwoiły" - podkreślono. Oprócz ogólnie zwiększonych kosztów produktów spożywczych decydującymi czynnikami wpływającymi na taki wzrost cen są słabe zbiory i wynikający z nich spadek produkcji oliwy z oliwek w UE. Źródło: Stiftung Warentest *** Bądź na bieżąco i zostań jednym z ponad 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!