"Nie wierzcie, że czekolada jest substytutem miłości. Miłość to substytut czekolady". Miranda Ingram Czekolada i szczęście Czekolada to nie tylko produkt smaczny i popularny, ale również afrodyzjak, który zwiększa wydzielanie serotoniny - hormonu szczęścia. Uważa się, że ma działanie przeciwdepresyjne i wzmacniające, a także pobudza układ nerwowy. Czekolada nie jest też tak niezdrowa, jak się powszechnie uważa - zawiera wiele witamin (m.in. A, E, witaminy z grupy B) oraz pierwiastków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najzdrowsza i najbardziej naturalna jest zdecydowanie czekolada gorzka, która pozytywnie wpływa na stan serca i pomaga obniżyć poziom cholesterolu, a także reguluje poziom antyoksydantów. Smakołyku tego nie powinno się jednak spożywać zbyt często i w zbyt dużych ilościach, gdyż jest bardzo kaloryczny i sprzyja rozwojowi otyłości. Czekolada znana jest od ok. 1000 r. p.n.e. Do Europy trafiła jednak dopiero w XVI wieku. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa lub masło kakaowe. Sama i w towarzystwie Czekoladę spożywamy pod różnymi postaciami. Najbardziej popularna jest ta w formie mniejszych lub większych tabliczek. Równie chętnie sięgamy po taką do picia, podawaną z dodatkiem mleka, wody, a także likierów, musów i bitej śmietany. Smakołyk doskonale sprawdza się także w towarzystwie owoców, ciast i naleśników, a nawet jako... sos do mięs. Producenci prześcigają się w rozszerzaniu oferty czekolad. Na rynku pojawiają się więc coraz to nowe jej kompozycje i nadzienia. Czekolada mleczna, biała lub z orzechami już nam nie wystarcza. Teraz możemy delektować się kakaowym przysmakiem z dodatkiem kolorowych cukierków, musli czy chrupiących ciasteczek. Nasze zmysły zostaną również przyjemnie połechtane przez czekoladę z nadzieniem z owoców, alkoholu lub toffi. Informacje o najnowszych czekoladowych (i nie tylko) ofertach znaleźć można m.in. na portalu promocyjni.pl - serwisie www prezentującym gazetki sklepów, znajdujących się najbliżej naszego miejsca zamieszkania. Dzień Czekolady 12 kwietnia możemy zapomnieć na chwilę o diecie i sprawić sobie czekoladową przyjemność w formie, na jaką tylko mamy ochotę: gorącego napoju, tradycyjnej tabliczki lub fondue z dodatkiem owoców. Smacznego! Zobacz też specjalne, czekoladowe miejsce! Katarzyna Szczepaniak