W powtarzanych kilkakrotnie testach uzyskała milion jednostek ostrości Scoville'a (SHU od ang. Scoville Hotness Unit), czyli dwukrotnie więcej niż poprzednia rekordzistka Red Savina ("tylko" 577 000 SHU). Paul Bosland z uniwersyteckiego Instytutu Papryczki Chili zebrał nasiona, kiedy w 2001 roku przebywał w Indiach. Przez trzy lata hodował rośliny, by uzyskać jeszcze większą liczbę nasion. To wystarczyło na założenie całkiem sporej uprawy i przeprowadzenie badań. O rezultatach poinformowało dzisiaj (26 października) Amerykańskie Stowarzyszenie Nauk Ogrodniczych. Nazwę Bhut Jolokia tłumaczy się jako widmowa chili. Myślę, że to dlatego, iż jest tak ostra, że po jej zjedzeniu można wyzionąć ducha! Bosland sądzi, że odkrycie tak pikantnej papryki ma duże znaczenie dla ekonomii przemysłu spożywczego. Będzie można znacznie ograniczyć ilość przyprawy dodawanej do pakowanych produktów żywnościowych. Anna Błońska