Do upieczenia gigantycznej pizzy , rozłożonej wzdłuż nabrzeża Massy i wpisanej do Księgi Rekordów Guinnesa , zużyto 2 ton mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkuset kilogramów mozzarelli i wielkie wiadra sosu pomidorowego. Podczas festynu w toskańskim mieście 50 włoskich pizzaioli, czyli piekarzy pizzy postanowiło rzucić wyzwanie Polakom, którzy w sierpniu 2010 roku przygotowali na krakowskich Błoniach pizzę długości 1010 metrów i 28 centymetrów. Nowa rekordzistka pieczona była stopniowo przez 24 godziny. Dochód z imprezy, zakończonej prezentacją olbrzymiego wypieku został przekazany na rzecz ludności z regionu Emilia-Romania, która ucierpiała w majowym trzęsieniu ziemi. Od kilku lat piekarze z Krakowa i Massy rywalizują ze sobą. Poprzednie osiągnięcie polskich pizzaioli, z 2004 roku to pizza długości 134 metrów. Włosi odpowiedzieli potem piekąc 405 metrów pizzy.