Forster, który ma obecnie 27 lat, powiedział dziennikowi, że przestał jeść, gdy miał 18 miesięcy. - Lekarze doradzili mamie, by mnie przegłodziła, to zacznę jeść, ale ja chciałem jeść tylko herbatniki - powiedział. - Na samą myśl o zjedzeniu czegoś innego robiło mi się niedobrze - wyjaśnił. Uzależnienie od tej jednostronnej diety nie odwiodło go jednak od urzeczywistnienia zamiaru zostania kucharzem. Forster jest szefem kuchni we włoskiej restauracji w miejscowości Shotley Bridge w hrabstwie Durham. Nie miał wyboru i musiał polegać na zdaniu personelu co do smaku potraw, które miały trafić na stół. W sprawę wdała się narzeczona Forstera, 24-letnia Caroline Lister, która obawiając się o jego zdrowie, namówiła go do szukania porady u dietetyków i psychoterapeutów. - To fantastyczne, że mogę kosztować tak świetnych potraw - powiedział dziennikarzom Forster, któremu udało się pokonać fobię.