Uprawa jęczmienia na stacji kosmicznej jest częścią projektu przygotowującego w przyszłości ludzi do długotrwałego przebywania w kosmosie. Browar poinformował, że do produkcji użyje trzeciej generacji jęczmienia wyhodowanego na międzynarodowej stacji kosmicznej w 2006 r.. Pierwsze " kosmiczne piwa" będą gotowe początku listopada br.. Pierwsza seria, z powodu ograniczonej ilości ziarna, będzie liczyła około 100 butelek, jednakże jak zaznaczono nie będą one przeznaczone do komercyjnej sprzedaży. - Zdecydowano się na uprawę jęczmienia w kosmosie z powodu jego właściwości odżywczych, a także jego łatwości przystosowania do skrajnych warunków klimatycznych - wyjaśnia profesor biologii Manabu Sugimoto, konsultant browaru przy produkcji piwa, a także członek jednej z misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Wyjaśnia jednak, że jak dotąd nie odkryto żadnych różnic pomiędzy jęczmieniem wyhodowanym na ziemi a w kosmosie. - W przyszłości może my osiągnąć punkt, w którym ludzie przebywając bardzo długi czas w przestrzeni kosmicznej będą hodować żywności, i to nie tylko w celu zaspokojenia głodu, lecz także dla czystej przyjemności oraz relaksu, jakim bez wątpienia może być łyk zimnego piwa po "kosmicznym spacerze" - dodaje profesor.