Groźna bakteria przeniosła się z ptaków na koty. Ryzyko zakażenia ludzi

Oprac.: Paulina Eliza Godlewska
W północnej Szwecji salmonella przeniosła się z ptaków na koty domowe. Zwiększając to ryzyko zarażenia ludzi, u których bakterie mogą powodować nie tylko objawy żołądkowo-jelitowe. Obecnie w zagrożonym regionie zaleca się, by koty nie wychodziły z domu.

Szwedzki nadawca publiczny SVT poinformował na początku tygodnia, że u małych ptaków w Piteå, na północy Szwecji, wykryto salmonellę. W rejonie odnotowano również przypadki chorych kotów, które zakaziły się od ptaków.
Salomenella u kotów. Zaraziły się od ptaków
Maria Isomursu, badaczka z Fińskiego Urzędu ds. Żywności, wyjaśnia, że koty mogą zakazić się, np. poprzez zjedzenie martwego ptaka. Z kolei chorujące domowe zwierzęta zwiększają ryzyko zakażenia ludzi. Weterynarz Henrik Uhlhorn w rozmowie z SVT przekazał, że w tej sytuacji zaleca się, by przestać dokarmiać ptaki i nie wypuszczać kotów z domu.
Isomursu zauważa, że zjawisko zakażenia ptaków salmonellą nie dotyczy tylko północy Szwecji. - Zimą, a zwłaszcza pod koniec roku, w miejscach dokarmiania w całej Finlandii dochodzi do epidemii. Do dotkniętych nimi gatunków należą m.in. pleszki i dzwońce - wyjaśnia.
Badaczka podkreśla, że należy zachować szczególną ostrożność, kiedy na podwórku pojawi się przypadek martwego ptaka, a koty wypuszczane są na spacery. Wówczas należy zwrócić uwagę na odpowiednią higienę rąk po kontakcie z pupilem, a także podczas czyszczenia jego kuwety.
- Jeśli w miejscach dokarmiania ptaków zacznie pojawiać się duża liczba martwych ptaków, warto wysłać je do Fińskiego Urzędu ds. Żywności w celu zbadania - dodała.
Salmonella - objawy, przebieg, leczenie
Bakterie Salmonella występują u zwierząt dzikich i hodowlanych. Człowiek może zakazić się poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych, żywność zanieczyszczoną ich odchodami lub bezpośrednio od zakażonych zwierząt i ludzi.
Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja, czyli m.in. majonezy, kremy, lody, a także rozdrobnione przetwory mięsne - galaretki, pasztety czy pierogi.
Objawy występują od 6 do 72 godzin od zakażenia. Są to bóle brzucha, gorączka, biegunka, czasami nudności lub wymioty. W przypadku ich wystąpienia należy udać się do lekarza, który zaleci odpowiednie leczenie.
U niemowląt, małych dzieci, osób starszych oraz osłabionych chorobami zakażenie może przybrać ciężką postać i spowodować zmiany w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet doprowadzić do zapalenia opon mózgowo - rdzeniowych.
Po przebyciu choroby pałeczki Salmonella mogą być wydalane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy.
Źródło: Yle, SVT
Zobacz również:
- Ponad 100 zatruć ostrygami w stolicy Finlandii. Zagrożenie norowirusami
- Woda nie nadawała się do spożycia. Jest nowy komunikat służb
- Kontrole na granicy ze Słowacją. Polskie służby obawiają się choroby
- Niepokój we Włoszech przez groźną chorobę. 29-latek w stanie ciężkim
- Tajemnicza choroba dziesiątkuje koty w Niemczech. Eksperci alarmują
---
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 200 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Interia Wydarzenia na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!