Reklama

Ekstremalne ceny chleba. Jak przechowywać pieczywo, by pozostało świeże?

Podwyżki opłat za gaz, mąkę i wysokie koszty pracownicze składają się na coraz wyższe ceny chleba w Polsce. Sytuacja już teraz nie napawa optymizmem, a z uwagi na trudną sytuację finansową piekarnie ostrzegają przed kolejnym możliwym wzrostem kwoty, jaką wydajemy na pieczywo. Ile kosztuje chleb? I jak go przechowywać, by zachował świeżość na dłużej?

Ile kosztuje chleb w styczniu 2023? Ceny zależą od rodzaju pieczywa

Z badania przeprowadzonego przez portal "Dlahandlu.pl" w dniach od 20 grudnia 2022 do 20 stycznia 2023 wynika, że:

  • średnia cena chleba w Polsce wynosi - 4,92 złotych,
  • cena maksymalna chleba w Polsce - 8,36 złotych,
  • cena minimalna chleba w Polsce - 3,90 złotych.

Z informacji na stronie wynika, że niniejsze ceny chleba zostały podane dla bochenka chleba o wadze 1000 g. Możliwe więc, że mniejsze sztuki produktu można zakupić nieco taniej. 

Na pewno wiele zależy od wielkości bochenka, jego jakości i ewentualnych dodatków. Taki stan rzeczy potwierdzałyby zresztą informacje dostępne na stronie ding.pl, gdzie na bieżąco można sprawdzać ceny chleba w poszczególnych sklepach spożywczych.

Reklama

Jak przechowywać chleb, by nie pleśniał i pozostał świeży?

Ceny chleba już są dość wysokie, a nie jest wykluczone, że sytuacja będzie jeszcze trudniejsza z uwagi na podwyżki cen gazu, mąki czy wzrost kosztów pracowniczych. Warto zatem wyrobić sobie prawidłowe nawyki żywieniowe, które pomogą nam przedłużyć zdatność pieczywa do spożycia. Dzięki temu nie zmarnuje się ono po zakupie. 

Jak przechowywać chleb tak, aby był jak najdłużej świeży i nie spleśniał? Te wskazówki pomogą nam zaoszczędzić:

  • Warto kupować jak najbardziej naturalne pieczywo. Chemiczne dodatki powodują bowiem, że chleb pleśnieje szybciej. Najdłużej świeżość zachowają produkty upieczone z mąki żytniej pieczone na naturalnym zakwasie. 
  • Chleb na zakwasie może utrzymać świeżość do 10 dni, o ile będzie przechowywany w drewnianym lub bambusowym chlebaku albo lnianym woreczku. Te plastikowe nie są dobrym wyborem.
  • Pieczony chleb należy trzymać w suchym miejscu o pokojowej temperaturze 18-22 stopni Celsjusza. Trzeba uważać, aby nie przedostawała się do niego wilgoć. 
  • Dozwolone jest również mrożenie pieczywa. Można go wówczas przechowywać nawet 2-3 miesiące.
  • Filia spożywcza czy aluminiowa może sprzyjać rozwojowi pleśni w pieczywie. Należy więc zastąpić ją materiałową ściereczką. Sam chlebak warto zaś przemyć co jakiś czas wodą z dodatkiem octu, aby zapobiec temu problemowi.
  • Jeżeli chleb przechowywany jest w szafce kuchennej, należy umieścić go również w torebce papierowej lub materiałowej. Szafka ta nie powinna znajdować się w pobliżu piekarnika czy innego źródła ciepła np. kaloryfera.
  • Pieczywo tostowe zawsze warto przechowywać w lodówce. Niezależnie od tego, czy zostało ono już otwarte. Tradycyjny chleb przechowywany w lodówce sprzyja ochronie przed pleśnią, jednak takie pieczywo może szybciej czerstwieć. 

Czytaj również:

GIS wycofuje popularne pieczywo. Chodzi o jeden składnik

Będą kolejne podwyżki cen produktów. Co zdrożeje najbardziej?

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz siemię lniane? Wdzięczne nie tylko jelita

Zobacz także:

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy