Pogoda
Warszawa

Zmień miejscowość

Zlokalizuj mnie

Popularne miejscowości

  • Białystok, Lubelskie
  • Bielsko-Biała, Śląskie
  • Bydgoszcz, Kujawsko-Pomorskie
  • Gdańsk, Pomorskie
  • Gorzów Wlk., Lubuskie
  • Katowice, Śląskie
  • Kielce, Świętokrzyskie
  • Kraków, Małopolskie
  • Lublin, Lubelskie
  • Łódź, Łódzkie
  • Olsztyn, Warmińsko-Mazurskie
  • Opole, Opolskie
  • Poznań, Wielkopolskie
  • Rzeszów, Podkarpackie
  • Szczecin, Zachodnio-Pomorskie
  • Toruń, Kujawsko-Pomorskie
  • Warszawa, Mazowieckie
  • Wrocław, Dolnośląskie
  • Zakopane, Małopolskie
  • Zielona Góra, Lubuskie

Brytyjskie specjały z... kobry lub zebry

Kobra na ostro w sosie curry i nadziewana zebra - takie specjały serwuje restauracja "Spice Avenue", działająca w angielskim mieście Wolverhampton. Twórcą wszystkich przepisów jest jej właściciel. Mięso importuje z kilkunastu egzotycznych krajów.

Juel Maya przyznaje, że goście odwiedzający jego restaurację źle reagują na nazwy potraw. Przepadają jednak za ich smakiem. Z jadłospisu, oprócz kobry na ostro, można wybrać dania z wielbłąda, bawołu, strusia i aligatora. Wszystkie w sosie curry.

Anglicy zazwyczaj nie lubią eksperymentować na własnych podniebieniach. Ich narodowym i raczej niewybrednym przysmakiem jest kawałek panierowanej ryby z frytkami, ale kuchnia indyjska z uwagi na kolonialną przeszłość Wielkiej Brytanii na dobre zadomowiła się w brytyjskich restauracjach.

Dania serwowane w Wolverhampton kosztują około 35 funtów każde, a ich egzotyka jest raczej bezcenna. Jedynie zarzuty jakie stawiane są kucharzowi pochodzą od kolegów z kuchni. Żartobliwie oskarżają go o to, że zamienił restaurację w zoo.

RMF

Zobacz także