Właśnie w okresie przejściowym, między latem a zimą, pod wpływem zmiennej pogody oraz wahaniom nastroju, nasz organizm potrzebuje nie tylko wartościowej, ale co najważniejsze, naturalnej i smacznej kuracji witaminowej. Zdawać by się mogło, dlaczego jesienią, kiedy latem dostarczyliśmy sobie duże ilości warzyw i owoców? Nie od dziś jednak wiadomo, że zawartość witamin w owocach i warzywach kupowanych w supermarketach jest mniejsza. A jeśli dodamy, że większość z nich bezpowrotnie ginie podczas przewożenia w chłodniach, czy przygotowania potraw, to zjawisko awitaminozy w tym okresie może wydawać się czymś naturalnym. Witaminy kryją się w dobrej jakości wodzie Jesienią proces gotowania sprawia, że prawie ¾ witamin i składników mineralnych zawartych w żywności zostaje wypartych do wody. Dlatego też szczególnie wtedy należy pić bogate w witaminy napary owocowe i ziołowe. Aby napój zachował swoje właściwości lecznicze, jego temperatura nie powinna być zbyt wysoka, np. witamina C zaczyna tracić swoje wartości już w 60 ⁰C. Równie znaczący wkład w obniżenie właściwości leczniczych witamin ma zawartość w wodzie srebra, żelaza, ołowiu, czy miedzi. Jak w takim razie możemy zapobiec temu zjawisku uwzględniając oba czynniki jednocześnie? Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup filtra do wody. Na rynku mamy całkiem spory wybór. Dzbanki filtrujące efektywnie oczyszczają wodę z podstawowych zanieczyszczeń m.in. z chloru, fenoli, pestycydów, herbicydów i zmiękczają wodę. Dzbanki wyposażone we wkłady z Aqualenem dodatkowo chronią nasze zdrowie usuwając z wody niebezpieczne metale ciężkie, takie jak kadm, ołów, czy rtęć. Mogą również dodatkowo dbać o nasze serce, nasycając wodę magnezem np. AQUAPHOR Mg+. Można również zainwestować w profesjonalny filtr podzlewozmywaky np. kompleksowy system oczyszczania wody pitnej DWM Morion z membraną kapilarną, która usunie z wody wszelkie zanieczyszczenia, w tym nawet bakterie i wirusy, które jesienią zagrażają nam jeszcze bardziej. Taki filtr pozwala otrzymać krystalicznie czystą wodę bez konieczności jej przegotowywania. Na bazie tak oczyszczonej, a co ważne, tylko podgrzanej wody, przygotowane przez nas napary całkowicie spełnią swoją leczniczą funkcję. Jednym z takich napojów, może być np. napar z owoców dzikiej róży, który nie tylko pomoże nam w walce z przeziębieniem, ale również pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. Na zdrowie! Dzienna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka - 75 mg. Zawartość witaminy C w wybranych owocach drzew i krzewów: Jarząb - 75 mg[1] Berberys - 500 mg Rokitnik - 200 mg Czarna porzeczka - 200 mg Dzika róża (świeża) - 470 mg Dzika róża (suszona) - 1200 mg Warto wiedzieć! Napar z owoców dzikiej róży od wieków uważany jest za niezwykle wartościowy, szczególnie jesienią i zimą. Warto przy tym pamiętać, że po jego wypiciu następuje zmiana wartości pH na kwasowy i należy wtedy przepłukać usta wodą. http://www.aquaphor.pl/ [1] W 100 g produktu