Dlaczego powinno się walczyć z marnowaniem żywności? Przemysł spożywczy przyczynia się do emisji dwutlenku węgla, który stanowi nawet do 70-80 proc. wszystkich gazów cieplarnianych w ziemskiej atmosferze. Ograniczenie produkcji żywności, która następnie trafia do kosza na śmieci, jest niezbędne, by zmniejszyć ślad węglowy pozostawiany przez człowieka. Dodatkowo przeciwdziałanie marnowaniu żywności to prosty sposób na oszczędności. Zjadanie wszystkich produktów z lodówki sprawia, że w domowym budżecie pozostaje nawet 10-15 proc. więcej gotówki. Marnowanie żywności ograniczać można nie tylko poprzez racjonalne zakupy produktów spożywczych. Restauracje w godzinach wieczornych, tuż przed zamknięciem, często borykają się z problemem niesprzedanych, przygotowanych już posiłków. Aplikacje do zamawiania resztek z restauracji umożliwiają zakup świeżych i smacznych dań w cenach niższych nawet o połowę. Dzięki temu użytkownicy aplikacji ograniczają ilość jedzenia, które wyrzuca się w restauracjach i jednocześnie kupują pełnowartościowe posiłki. Aplikacje tego typu są coraz popularniejsze zwłaszcza w dużych miastach. Korzystają z nich zarówno studenci, jak i rodziny oraz zabiegane osoby, które pracują do późnego popołudnia. Jedynym minusem aplikacji do zamawiania resztek jest niepewność, co otrzyma się w wybranej restauracji. Nie zawsze użytkownik ma możliwość wyboru konkretnego jedzenia, dlatego zamawia "niespodziankę". O aplikacjach do zamawiania posiłków ze standardowego menu restauracji przeczytasz na https://nano.komputronik.pl Jakie aplikacje służą do zamawiania “resztek’’ z restauracji? Aplikacje do zamawiania “resztek" z restauracji stopniowo rozwijają się w największych polskich miastach. Do walki z marnowaniem żywności dołączają kolejne restauracje, które chcą propagować zrównoważoną produkcję jedzenia i jednocześnie ograniczać straty związane z dużą ilością niewyprzedanych posiłków. Aplikacja umożliwia użytkownikom zamówienie dań w niskiej cenie, a restauratorom pokrycie kosztów przygotowania jedzenia. Jest to idealny przykład sytuacji win-win, w której obie strony są zadowolone z dokonanej transakcji. Jednocześnie dzięki aplikacjom do zamawiania resztek jedzenia z restauracji, zyskują inni ludzie. Marnowanie żywności negatywnie wpływa na środowisko naturalne, dlatego powinno się je ograniczać dla dobra całej ludzkości. Wybierz nowy smartfon na https://www.komputronik.pl/search-filter/1596/smartfony-z-5g i zamawiaj wygodnie jedzenie z pomocą aplikacji. Jakie aplikacje zainstalować na telefonie, by zamawiać resztki z restauracji? Obecnie użytkownicy mają do wyboru dwie popularne aplikacje. Pierwszą z nich jest Foodsi. Pełnowartościowe posiłki wybiera się w okolicznych sklepach i restauracjach, propagujących ideę zero waste. Jedzenie zamawia się za pomocą trzech kliknięć, dzięki czemu wybór taniego posiłku jest niemal błyskawiczny, a dodatkowo chroni przed wyrzuceniem do kosza. Drugą aplikacją do zamawiania resztek jedzenia jest Too Good To Go. Twórcy aplikacji podjęli współpracę z ponad 2700 restauracjami, hotelami, firmami cateringowymi i kawiarniami. Ich celem jest nie tylko ograniczenie strat finansowych związanych z wyrzucaniem jedzenia, ale i edukowanie użytkowników przy współpracy z przedstawicielami rządu. Użytkownicy aplikacji zamawiają paczki niespodzianki, w których znajdują się ciepłe dania, kanapki, ciasta, przekąski oraz koktajle. Po zamówione jedzenie użytkownicy zgłaszają się samodzielnie, gdyż nie mogą skorzystać z opcji dostawy. Jest to jedyna niedogodność Too Good To Go.