Artykuł sponsorowany Stymulacja roślin na plantacji i jej cele Roślina w naturalnym środowisku przystosowuje się do panujących w nim warunków. W nieustannej walce o przetrwanie wykształca cechy, które chronią ją przed szkodnikami, zwabiają zapylające kwiaty owady czy zapobiegają złamaniu lub wyrwaniu przez silne wiatry. Taka adaptacja często oznacza zanikanie tych jej cech, które są najcenniejsze w kontekście upraw. Prowadzenie plantacji wymaga stosowania środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji chemicznych i organicznych, które zmienią te proporcje. Z jednej strony dzięki nim roślina jest odporna na szok pogodowy czy susze. Z drugiej, najintensywniej rozwija te elementy, które mają wartość gospodarczą. Osiągnięcie tego celu jest możliwe dzięki biostymulatorom. Czym jest biostymulator? Przez biostymulatory rozumie się substancje organiczne naturalnie występujące w przyrodzie, które w specyficzny sposób oddziałują na rośliny uprawne. Ich rolą jest stymulowanie do produkcji przez roślinę lub eliminowania związków biochemicznych, które mają bezpośredni związek z warunkami stresowymi. Dzięki temu rośliny w naturalny sposób uodparniają się na nie. - Oddziaływanie biostymulatorów może się odbywać na każdym poziomie organizacji uprawy, począwszy od pojedynczej komórki, przez łodygi, liście czy owoce, zwiększanie objętości bryły korzeniowej, poprawę krzewistości roślin, po pojedyncze osobniki jako kompletny organizm, a nawet cale plantacje - wyjaśnia ekspert firmy Syngenta, producenta i dystrybutora środków ochrony roślin. Ponadto biostymulatory działają na danym etapie wzrostu roślin czy w określonych warunkach stresowych. Rodzaje biostymulatorów Najstarsze środki naturalne tego typu były stosowane już w starożytności. Wykorzystywane wówczas wodorosty do dzisiaj są uznawane za skuteczne biostymulatory. Obecnie stosuje się kilka typów takich preparatów - są to biostymulatory zawierające: wyciągi z alg morskich,pierwiastki funkcyjne takie jak krzem i tytan,aminokwasy. Chociaż preparaty stymulujące biochemię roślin uprawnych powstają na bazie znanych od dawna składników, w ich produkcji stosuje się nowoczesną nanotechnologię. Mikroskopijne cząsteczki pierwiastków są znacznie bardziej efektywne, a ich niewielką ilością można pokryć ogromne powierzchnie. Przyczyniają się one między innymi do lepszego wykorzystania składników pokarmowych, wzmacniają kondycję roślin, ich mrozoodporność, odporność na suszę czy chronią przed fitotoksycznością herbicydów. W Polsce biostymulatory są powszechnie stosowane do ochrony rzepaku przed mrozem, a także w uprawach sadowniczych i buraków cukrowych. Więcej informacji o biostymulatorach można znaleźć na stronie ich producenta: https://www.syngenta.pl/. Artykuł sponsorowany