Amerykańscy uczeni z Wheeling Jesuit university doszli do wniosku, że mleczna czekolada znakomicie pomaga w zapamiętywaniu obcych słówek. Eksperymentom poddano cztery grupy ochotników. Pierwszej podano 85 g czekolady mlecznej, drugiej taką samą ilość czarnej, a trzeciej tyle samo wyrobu czekoladopodobnego z chleba świętojańskiego. Czwarta grupa musiała obejść się smakiem - czytamy w "Dzienniku". Po 15 minutach, w testach neuropsychologicznych, sprawdzono oddziaływanie czekolady na mózgi badanych. Zadania mierzyły pamięć, czas reakcji i zdolność rozwiązywania problemów. Okazało się, że osoby, które zjadły czekoladę mleczną, najlepiej zapamiętywały słowa i bodźce wzrokowe. Lepszą kontrolę impulsów i lepszy czas reakcji wykazywali ochotnicy, którzy zjedli czekoladę zarówno mleczną, jak i ciemną. Według dr Bryana Raudenbusha niektóre substancje odżywcze zawarte w czekoladzie mogą zwiększać przepływ krwi w mózgu i w ten sposób wydatnie poprawić jego funkcjonowanie - donosi "Dziennik".