Anna Malinowska z Lasów Państwowych mówi, że bardzo łatwo pomylić grzyb jadalny z trującym. Dlatego jeśli nie znamy się na grzybach bądź mamy wątpliwości, lepiej nie ryzykować. - Najbezpieczniej jest zbierać grzyby, które mają gąbkę pod kapeluszem. Jeśli jednak mają blaszki, a nie do końca je znamy, lepiej ich unikać - mówi Anna Malinowska.Jan Bondar z Sanepidu dodaje, że nieznajomość grzybów może bardzo zaszkodzić. W Polsce w ciągu ostatnich dwóch lat dochodziło średnio do około trzydziestu poważnych zatruć rocznie. - Trzeba pamiętać, że żeby się zatruć wystarczy zjeść tylko odrobinę muchomora sromotnikowego. Wówczas jedynym ratunkiem może być przeszczep wątroby, ale nie zawsze udaje się lekarzom takiego chorego uratować - mówi przedstawiciel Sanepidu. Nie warto zbierać także zbyt młodych egzemplarzy. Młode grzyby różnych gatunków łatwo ze sobą pomylić. - Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości to nie bawmy się w sprawdzanie. Zostawmy te grzyby w lesie. Jeśli ktoś ryzykuje własnym życiem, albo zdrowiem swojego dziecka, to takie sytuacje kończą się nieraz niezwykle tragicznie - mówi Jan Bondar. Dla pewności można zawsze odwiedzić lokalną stację Sanepidu, gdzie pomogą nam sprawdzić co mamy w koszyku. Jesteś świadkiem ważnych zdarzeń lub ciekawych sytuacji? Masz wyczucie chwili i zmysł reporterski? Zrób zdjęcia i przyślij je do nas! Może to Twoja fotografia zostanie wybrana jako zdjęcie miesiąca