- Staramy się wszyscy do <a class="textLink" href="https://wydarzenia.interia.pl/tematy-wigilia,gsbi,1163" title="Wigilii" target="_blank">wigilii</a> nie jeść i nie pić cały dzień. Dopiero pierwszą potrawą jest potrawa wigilijna - zwykle jest to prosfora - mówi prawosławna, z którą rozmawiał reporter RMF. Kobieta tłumaczy, że prosfora to rodzaj chleba, który jest używany podczas cerkiewnych nabożeństw. Po wigilijnej kolacji prawosławni zwykle wybierają się do cerkwi na nocne czuwanie. Jedną z prawosławnych rodzin odwiedził reporter RMF Piotr Sadziński. Posłuchaj: Nam nie pozostaje nic innego, jak życzyć zdrowych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia! <a href="https://wydarzenia.interia.pl/gal/galeria?photoId=214301&galId=5962&nr="class="more" target="_blank" style="color:#07336C">Zobacz również naszą galerię "Święta w cerkwi"</a>