Polska to czołowy producent drobiu w Europie. Uzyskanie tego statusu poprawia jej pozycję handlową na rynku światowym. Teraz należy poinformować o tym kontrahentów z Afryki czy Azji - tłumaczy prezes Krajowej Rady Drobiarstwa Łukasz Dominiak. Chodzi o rynki południowej Afryki, a także Chin. Polski eksport mięsa drobiowego wciąż opiera się na rynku unijnym, ale handel z krajami trzecimi stale rósł do momentu pojawienie się ognisk ptasiej grypy. Łukasz Dominiak liczy, że polskie i chińskie firmy szybko wypracują zgodę na wznowienie handlu. "Im więcej będziemy starać się uczestniczyć w różnych spotkaniach, przesyłać wyniki raportów, inspirować różne wydarzenia, tym szybciej może dojść do pozytywnej decyzji strony chińskiej. Jeśli chodzi o datę, na tę chwilę jeszcze nie ma konkretów, ale być może wznowienie eksportu będzie możliwe jeszcze w tym roku" - precyzuje Dominiak. Ogniska ptasiej grypy występowały w Polsce od listopada ubiegłego roku. Łącznie stwierdzono ich 67.