- Wszystko odbywa się w ciszy - mówi ojciec Andrzej Prugar franciszkanin konwentualny. - Cały czas na modlitwie rozważamy mękę i śmierć Chrystusa - dodaje. Tradycyjnie w Wielką Sobotę święci się pokarmy spożywane podczas śniadania w Niedzielę Wielkanocną. W święconce jest chleb - na pamiątkę cudownego rozmnożenia chleba przez Chrystusa na pustyni, mięso - pamiątka baranka paschalnego spożywanego przez Jezusa podczas uczty w wieczerniku w Wielki Czwartek. W koszyku ze święconką nie może zabraknąć jaj - dodaje ksiądz Paweł Rytel Andrianik rzecznik prasowy Episkopatu Polski. Jajka to symbol nowego życia. To także znak, Jezusa pokonującego śmierć i wychodzącego z grobu. W tzw. święconym lub inaczej święconce są też wędliny, sól, czasem ciasta czy słodycze, bukszpanowe gałązki. Liturgia Wielkiej Soboty Liturgia Wielkiej Soboty skupia się na poświęceniu ognia, wody chrzcielnej oraz odnowieniu przyrzeczeń sakramentu chrztu. Na jej zakończenie odprawiana jest uroczysta msza św. Wigilii Paschalnej.W Wielką Sobotę, aż do późnego wieczora, nie odprawia się mszy św., podobnie jak w Wielki Piątek. Bardzo popularny jest natomiast tego dnia zwyczaj odwiedzania grobów pańskich w kościołach. Przed południem święci się pokarmy przeznaczone na świąteczny stół.Wieczorem rozpoczyna się Wigilia Wielkanocna - uroczysta msza, która w Kościele katolickim należy już do Niedzieli Zmartwychwstania. Poprzedza ją poświęcenie ognia i wody chrzcielnej oraz odnowienie przyrzeczeń sakramentu chrztu. Na koniec uroczystości wielkosobotnich rozbrzmiewa uroczyste "Alleluja", a bicie dzwonów obwieszcza zmartwychwstanie Chrystusa.