Gatunek pochodzący z USA pojawił się w Europie zaledwie kilkanaście lat temu. Pod koniec XX wieku przywieziono go na Litwę, skąd szybko rozprzestrzenił się na tereny sąsiednich krajów: Łotwy, Skandynawii, Niemiec oraz Polski. W naszym kraju występuje głównie na wybrzeżu, chociaż coraz częściej można go spotkać także w innych częściach Polski.Odznacza się pomarańczowym kapeluszem z charakterystyczną "falbanką" i żółtym trzonem, który może sięgać 24 cm długości. Często wchodzi w symbiotyczny układ z sosnami, dlatego niedaleko nich przeważnie można go znaleźć. Borowik wysmukły jest jadalny, szybko się rozprzestrzenia i jest odporny na robaki, dlatego jego obecność w polskich lasach cieszy grzybiarzy. Szybka ekspansja amerykańskiego grzyba może jednak zagrażać rodzimym gatunkom. Przeprowadzone w przyszłości badania mają potwierdzić lub zaprzeczyć szkodliwemu wpływowi borowika wysmukłego na m.in. borowika szlachetnego. Tymczasem eksperci radzą, by wyrywać go razem z grzybnią. Powinno to ograniczyć jego ekspansję.