Naukowcy szukają dowodów na to, że białka mleka krowiego uszkadzają komórki trzustki, a tym samym wywołują niedobór insuliny i sprzyjają występowaniu cukrzycy typu I. - Białka zawarte w mleku krowim stanowią czynnik środowiskowy, który u ludzi z predyspozycją wrodzoną do cukrzycy, przyczynia się do wczesnego występowania tego schorzenia, wówczas gdy dziecko jest karmione w pierwszych miesiącach życia mlekiem krowim - tłumaczy prof. Renata Wąsik, polski koordynator badań i kierownik Kliniki Endokrynologii Wieku Rozwojowego Akademii Medycznej we Wrocławiu. Jednocześnie prof. Wąsik zaznacza, że cukrzyca to choroba całego życia; codziennie trzeba brać zastrzyki z insuliną i dlatego lepiej zapobiegać jej niż leczyć. W Finlandii i Szwecji, już teraz zakazano podawana mleka krowiego i jego przetworów dzieciom do 6. miesiąca życia. Do programu mogą zostać zgłoszone wszystkie noworodki, w których rodzinie stwierdzono większą predyspozycję do wystąpienia cukrzycy typu I, czyli choruje na nią matka dziecka, ojciec lub rodzeństwo. Dzieci uczestniczące w programie przez 10 lat będą pod bezpłatną i szczegółową opieką wrocławskich lekarzy.