Trzy godziny zajęło kucharzom przygotowanie największego risotto świata. Zużyli półtorej tony ryżu, ponad 4 tysiące litrów rosołu, 800 kilogramów mrożonego groszku, półtora kilograma szafranu, 20 kilogramów czosnku, pół tony cebuli i selera i ponad 600 kilogramów masła i parmezanu. Tak ogromna ilość składników dała w sumie 7,5 tony dania. Wszystko mieszano w gigantycznej bani. Brzmi smakowicie, ale kucharze przyznają, że przygotowanie takiej ilości risotto nie było łatwe. - Mieszanie tego wszystkiego wymagało sporej siły. A gdy dodano parmezan wszystko zaczęło się lepić i było jeszcze gorzej - tłumaczy jeden z kucharzy-ochotników. Gotowanie ogromnego risotta Australijczycy zorganizowali z okazji międzynarodowego roku ryżu, ogłoszonego przez ONZ. Ryż jest podstawowym składnikiem pożywienia dla ponad połowy ludności świata.